Eva De Groote is audiomaker, schrijver en verbinder.
Ze focust op kunst en samenleving, duurzame systemen en persoonlijke revoluties.

Nabij

Nabij

Op zoek naar informatie over een nooit gekende grootmoeder vindt een dochter antwoorden over de relatie met haar moeder.

Ik maakte de voorbije jaren heel wat audioverhalen in opdracht. Dit is mijn eigen verhaal. Odette, de moeder van mijn moeder, stierf nog voor ik geboren werd. Er werd nooit over haar gesproken. Ook niet over de broer die er ooit was en die vijf maanden na de dood van zijn moeder verongelukte. Was hij haar gevolgd in het graf? Was er iets mis met hem? Waarom wilde niemand over hen spreken? Ik groeide op zonder antwoorden. 
Toen ik ouder werd begon ik meer en meer te beseffen dat die familieleden die ik nooit had gekend wel degelijk hun stempel drukten op de levens van de levenden vandaag, ook op het mijne.

In 2018 kwam mijn debuutroman uit, over een meisje wiens moeder tragisch verongelukt en over hoe ze vanaf daar haar weg zoekt. Binnenkort verschijnt mijn tweede roman, over een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar biologische wortels en daarbij sporen vindt van haar mysterieuze vroeggestorven grootmoeder, wat een ketting aan transformerende gebeurtenissen in gang zet.

Nabij is het relaas van de echte gebeurtenissen die inspireerden tot de twee romans. Een project van Selkie, de audiomakerij van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote, met Ayco Nachtergaele op cello en Eva Moeraert als eindredacteur. Smilla Nachtergaele maakte de eindsong.

Nabij wordt gelanceerd op 7 mei 2021. De podcast zal in de vorm van een installatie te ontdekken zijn in BLANCO, samen met de roman GROND en een tentoonstelling met werk van Steffie Van Cauter, zij maakt illustraties op basis van de podcast.

Met de steun van de Vlaamse overheid

Luister hier naar de trailer