Eva De Groote is maker, moderator en facilitator.
Ze focust op kunst en samenleving, duurzame systemen en persoonlijke revoluties.

Nabij

Nabij

tekening: Steffie Van Cauter

Op zoek naar informatie over een nooit gekende grootmoeder vindt een dochter antwoorden over de getroebleerde relatie met haar moeder.

Ik maakte de voorbije jaren heel wat audioverhalen in opdracht. Dit is mijn eigen verhaal. Odette, de moeder van mijn moeder stierf nog voor ik geboren werd. Er werd nooit over haar gesproken. Ook niet over de broer die er ooit was en die vijf maanden na de dood van zijn moeder verongelukte. Hij was toen zestien. Was hij haar gevolgd in het graf? Ik groeide op zonder antwoorden. Intussen liepen er allerlei dingen mis in huis...
In 2018 kwam mijn debuutroman uit, over een meisje wiens moeder tragisch verongelukt en over hoe ze vanaf daar haar weg zoekt. Op dit moment leg ik de laatste hand aan mijn tweede roman, over een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar biologische wortels en daarbij sporen vindt van haar mysterieuze vroeggestorven grootmoeder, wat een ketting aan transformerende gebeurtenissen in gang zet.

Nabij is het relaas van de echte gebeurtenissen die inspireerden tot de twee romans. Een project van Selkie, de audiomakerij van Ruben Nachtergaele en Eva De Groote, met gerenomeerd podcastmaker Eva Moeraert als eindredacteur. Nabij wordt gelanceerd samen met de roman De bijzonderen op 7 mei 2021 in BLANCO. Ruben Nachtergaele treedt voor de gelegenheid op met audiomateriaal gebaseerd op de podcast. Steffie Van Cauter toont de illustraties die ze maakte met de podcast als inspiratie. En Eva De Groote presenteert haar nieuwe roman: De bijzonderen.